De allra flesta forskare anser att golfen härstammar ifrån och grundades i Skottland under medeltiden, alltså någonstans under 1200- och 1300-talet. Man tror dock att golf spelades för första gången i Nederländerna år 1297. Det har hittats uppgifter från denna tid som bevisar att man i staden Loenen aan de Vecht utövade en form av sport där de med en pinne slog en läderboll flera hundra meter bort i ett hål, och den som träffade hålet flest gånger vann spelet. Konstigt nog anser många dock ändå att det började i Skottland då det finns handlingar som visar på att det var där som det förbjöds att spela ett spel kallat “gowf”.

Senare har det visat sig att “gowf” troligen inte alls handlar om golf, utan att det liknar mer andra sporter så som “hurling” eller “landhockey”. Forskarna menar alltså på senare år att det hela började i Nederländerna och inte i Skottland. Det holländska namnet för “pinne” eller “slagträ” är dessutom “kolf”, vilket stärker denna teori allt mer. På den tiden spelades dock “kolf” inomhus och på sand eller trä. Men det finns faktiskt bevis för att golf kan ha förekommit även i antikens Rom ännu tidigare än när det förekom i Nederländerna, då det där fanns ett spel som kallades “pagancia”. Så vem som egentligen var först är svårt att avgöra.

Kina

År 2005 gjordes utgrävningar i Kina, och professor Ling Hongling hittade då bevis för att det 500 år innan golfen spelades i Nederländerna faktiskt även spelades i Kina. De bevis som hittades var bland annat teckningar och beskrivningar över ett spel som påminner om hur golfen är idag. De använde sig av 10 stycken olika klubbor som alla hade olika egenskaper, och vissa av dessa klubbor var klädda i guld eller jade, och detta tydde ju även på att spelet var ämnat för de rika. Lite så som man även idag ser på golfen, även om det inte endast är de högre samhällsklasserna som spelar golf idag.

Golfbanor

Även om många tvingas acceptera att golfen kanske ändå inte grundades i Skottland så anser samma personer ofta att den golf som vi har idag, där det spelas med 18 hål, härstammar från Skottland. Men golfbanorna har alltså inte alltid haft 18 hål som idag. Förr i tiden var det tvunget att lägga hålen efter hur marken och landet såg ut. I ett fall exempelvis, på St Andrews som är en av de äldsta golfklubbarna i Skottland, så kunde de bara lägga ut 11 hål som spelades i ett varv. Efter det första varvet vände de och spelade samma hål igen men åt andra hållet, på så sätt spelades det 22 hål totalt.

Utrustning

De första golfklubborna som tillverkades och användes på 1400-talet var formade som en klubba men tillverkade helt i trä och skaftet lindades med skinn. Under 1700-talet började tillverkningen av de första klubborna som hade huvuden av metall. Innan detta så var klubbhuvudena tillverkade i hårda träslag från fruktträd. De allra första bollarna var gjorda i trä för att senare framåt 1600-talet kom bytas ut mot fjäderbollar. I slutet av 1800-talet kom bollen som kallades “Haskell-bollen”, och den hade alltså en hård insida av gummi. Under 1930-talet introducerades träpeggen och även metallskaften på klubborna. Någon gång på 1970-talet började metall användas i klubbhuvudena istället för trä, och så är det även idag.

Kända golfspelare

Den golfspelare som de allra flesta känner igen namnet på är Tiger Woods från USA. Han var helt dominerade i början av 2000-talet men kom senare att drabbas av skador, bland annat i ryggen. Detta påverkade även hans fortsatta karriär och han tvingades till flera operationer. Tiger Woods är en av de vinstrikaste golfspelarna i golfhistorien. Han har bland annat legat som världsetta under 683 veckor och tagit 106 proffstitlar, vilket är helt otroliga resultat. Han kommer för alltid att ha satt sitt avtryck i golfens historia och som det verkar är hans karriär inte slut än. Tiger har gjort comeback efter en steloperation i ryggen och som det ser ut är han på väg tillbaka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *