Som golfspelare har alla sin hemmabana, sin favoritbana och golfbanor inte glöms bort i första taget av diverse olika anledningar. Sedan har de flesta en så kallad “bucket list”. En önskelista på de banor de skulle vilja spela på eller åtminstone få lov att vara åskådare på under en större tävling. Det är inte alltid självklart att du kan få lov och tillgång till att spela på de finaste banorna. Banorna är naturligtvis minutiöst välskötta och kräver försiktighet vid spel, de är abonnerade och bokade för stora tävlingar och de är ofta ägda av privata klubbar som helt enkelt bestämmer vilka som får lov att spela på banan.

På de flesta välkända stora anläggningarna kan du däremot spela på de omkringliggande banorna, träningsbanor och korthålsbanor som tillhör klubben. Att bara få lov att insupa atmosfären, titta på omgivningar, välskötta trädgårdar, dricka te i salongen eller ta en drink efter golfrundan är ofta gott nog. I Sverige har vi ett par riktigt fina och internationellt klassade golfbanor. Du kan spela på Bro Hof utanför Stockholm, Barsebäck i närheten av Helsingborg eller kanske en av de sydligaste banorna Falsterbo GK:s fina bana. På Gotland hittar du ganska otroligt nog en av Sveriges mest omtyckta och högt rankade banor, strax utanför Visby. Kanske Sveriges bästa golfbanor kan bli ett semestertema för att se dig runt i golfsverige?

Klassiska internationella golfbanor

England och Skottland är av naturliga skäl ett mecka för golffantasterna. Här skapades golfsporten för aristokratin och det fina rika folket och än idag är det inräknat ett högt pris för att kunna utöva sporten. Självklart har sporten spridit sig neråt i samhällsklasserna men håller fortfarande hårt på traditioner såsom tillgång, medlemskap och klädkoder. En av de mest kända banorna i England är utan tvekan Old Course på St Andrews golfklubb. Banan har flertalet gånger, 12 stycken närmare bestämt, huserat den stora golftävlingen The Open och har precis fått bekräftat att de står värdar för tävlingens 150 års jubileum, 2021. Den äldsta golftävlingen på den äldsta golfbanan, det blir ett jubileum att se fram emot.

Skottlands Muirfield i Edinburgh

Ytterligare en klassisk golfbana på de brittiska öarna. Här kan du faktiskt få tillgång till deras stora bana som är öppen för allmänhetens spel. Klubben har byggt en privat medlemsbana brevid den äldre. Klubben har en 18 hålsbana av högsta klass men du behöver betala cirka 2 000 svenska kronor för att få en speltid på en vardag. Klubben The Honourable Company of Edinburgh Golfers är ofta kallad världens äldsta golfklubb och bildades redan 1891. Banan i sig är utmanande och har olika svårigheter längs med de 18 hålen. Kanske inget spektakulärt men rent generellt är banan svårspelad, då alla ser allting, både missade slag och diverse fel, men också uppståndelsen som blir efter ett lyckat slag.

Royal Dornoch Golf Club

Tillbaka till England och en av de kungligt historiska golfbanorna, the Royal Dornoch Golf Club. Detta är en bana som har funnits även den i över hundra år och fortfarande håller högsta klass för alla typer av spelare. Självklart har banan förändrats något under åren och det togs ett större beslut på att förnya banan efter andra världskriget. Mycket stora delar av de klassiska hålen och utmaningarna finns kvar men har i ett lyckat grepp kompletterats med ytterligare 18 hål och därmed gett banan en bredare publik. Även om det är engelskt rojalistiskt så är det en välkomnande atmosfär och kan bli en upplevelse för hela familjen både för golfupplevelsen och de fina miljöerna.

Barnbougle Dunes Golf Links i Australien

Här tar vi med Barnbougle Dunes Golf Links i Australien. Eftersom Australien under så många år varit under brittisk flagg och kungadöme så har golftraditionerna växt sig starka även här. Men detta är en helt modern bana på den fantastiska ön Tasmanien strax utanför Australiens kust. En solskenshistoria med en ung Tasmansk eldsjäl och entreprenör vid namn Greg Ramsey. Han var blott 24 år när hans idéer och tankar på en golfbana av högsta klass började ta fart. Han tog hjälp av erfarna bandesigners såsom Mike Keiser och fler därtill. 2004 spelades den första rundan på golfbanan Barnbougle Dunes Golf Link på Tasmanien. Har du flera golfbanor på din “bucket list”, så bör denna ligga överst.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *