Det har bråkats mycket genom åren kring vart golfen egentligen grundades, och otaliga golfklubbor har svingat i vrede över att inte få sin teori accepterad. Många anser att golfen härstammar ifrån Skottland och att den även grundades där någon gång under medeltiden – det vill säga någonstans under 1200–1300-talet. Samtidigt anser många att golf utövades för första gången i Nederländerna år 1297. De som anser att det hela började i Skottland är för att det finns bevis som visar på att det där förbjöds att spela ett spel vid namn “gowf”. Detta visade sig senare inte alls handla om golf, en sport mer i stil med landhockey eller andra liknande sporter.

Men under år 2005 gjordes arkeologiska utgrävningar i Kina, och där hittade då professor Ling Hongling bevis för att det, 500 år innan golfen spelades i Nederländerna, faktiskt även utövades i Kina. De bevis man hittade var bland annat teckningar och beskrivningar över ett spel som påminner mycket om den golf vi spelar idag. Man använde sig även då av 10 stycken olika klubbor, alla med olika egenskaper. Vissa av dessa klubbor var klädda i guld, vilket ju även tydde på att spelet var ämnat för de rika. Lite så som man även idag ser på golfen, även om det kanske inte endast är de högre samhällsklasserna som spelar golf idag.

Golfens utrustning

De första golfklubborna som man tillverkade på 1400-talet var formade precis som en klubba, men de var tillverkade i trä med ett skaft lindat i läder. Under 1700-talet började tillverkningen av de första golfklubborna som hade huvuden av metall. Innan detta så var klubbhuvudena tillverkade i hårda träslag av fruktträd. De allra första golfbollarna var tillverkade i trä för att senare framåt 1600-talet komma att bytas ut mot fjäderbollar. Under 1900-talet kom bollen som kallades “Haskellbollen”, och den hade en hård insida av gummi. Under 1930-talet introducerades även träpeggen och metallskaften på klubborna, och under 1970-talet började man använda metall i de så kallade träklubborna, istället för trä.

Roliga fakta om spelet

Det finns mycket roliga fakta kring golf som man kanske inte känner till, men som är kul att veta, och som man i värsta fall kan dra till med för att imponera på någon. Visste du till exempel att en golfboll kan färdas snabbare genom luften om det är varmt ute? Detta beror på att luften är inte lika tät när det är varmt och därför kan bollen färdas både lättare och snabbare. Det är även så att endast två sporter har utövats på månen – golf och spjutkastning! Om du, istället för att åka i din golfbil, skulle gå runt alla 18 hål så kommer du att gå cirka 6 kilometer.

“Caddie”

Du har säkert hört talas om uttrycket “caddie” inom golf. Detta ord kommer från franskans “cadet”, vilket betyder “det yngsta barnet” översatt till svenska. Och för de som är lite mer insatta vet att den som agerar “caddie” i golfsammanhang, är den som är ansvarig för att köra din golfbil, se efter dina tillhörigheter och självklart att ha koll på din utrustning och dina golfklubbor, golfbollar med mera. Man agerar helt enkelt som en assistent. Därför blir det lite extra humoristiskt när man får veta vad ordet egentligen betyder. Ingen caddie skulle nog vilja bli kallad för “det yngsta barnet” som förmodligen kan uppfattas lite nedlåtande i detta sammanhang.

Intressant fakta

Visste du att den amerikanske skådespelaren Samuel L. Jackson tvingade sina arbetsgivare att skriva in en klausul i sina filmkontrakt för Pulp Fiction och Django Unchained, där det framgick att han fick spela golf två gånger i veckan under tiden han spelade in? Om vi byter till ett mer seriöst ämne, så är det även så att under andra världskriget stängde man under tre år igen en golfbana i USA vid namn Augusta National Golf Club. Ytan använde man för att föda upp nötkreatur och andra djur som extra mat och resurser under kriget. Och långt innan vår Annika Sörenstam gjorde sig ett namn, så var Babe Zaharias den första kvinnan att delta i PGA år 1945.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *