Välkommen till vår golfsajt! I denna artikel kommer du att få en liten introduktion om golf. Golf är en precisionssport som kan utövas i ett snabbt tempo, men även i utdragna turneringar och event. I golf används det flera klubbor av olika slag samt en liten distinkt boll som brukar vara vit men kan också variera i färg. Som du kanske redan har hört talas om går golf ut på att slå bollen i hål på så få slag som möjligt. Det du kanske inte har hört talas om är golfens historia. Golf associeras ofta med Skottland, vilket är rimligt eftersom det utvecklades av Skottland under 1800-talet. Men det sägs att golf spelades i Nederländerna redan under 1600-talet och att ordet golf möjligtvis utvecklades från tyskans “kolven” vilket betyder klubba. Å andra sidan fanns det ett skotskt spel, likt hockey under 1400-talet som kallades för “gowf” där golf kan ha rötter från. Ursprunget är alltså oklart, men det som har klarlagts lite mer är det faktum att den första golfklubben grundades 1744 med namnet “The Honourable Company of Edinburgh Golfers”. Klubben placerades som redan nämnt i Edinburgh, Skottland. Den första klubben utanför Storbritannien var grundad i Indien 1829 med namnet “The Royal Calcutta Golf Club”. I Amerika grundades den första klubben 1873 och placerades faktiskt i Montreal, Kanada och gick också med namnet “The Royal”.

Grundegler, bana och utrustning.

Spelets ganska kända grundregel lyder: spela banan som den är och spela bollen som den ligger, om omständigheterna gör det omöjligt, gör det som är rättvist. Men vill man göra spelet rättvist behöver man kunna reglerna. Reglerna lyder: bollen ska spelas efter att den har stannat och får bara spelas från den platsen den har stannat på, såvida omständigheter eller andra regler kräver annat. En spelare får inte acceptera hjälp inför slaget. Banan får inte förändras för att spelaren ska få fördelar på något sätt, förutom i vissa fall. En boll får bara bytas ut om den blivit förstörd eller förlorats. Det finns en del begrepp i golf som är ganska invecklade, men vi går igenom dem allra vanligaste: Green = det finklippta området runt flaggstången där hålet finns. Tee = utslagsområdet. Fairway = det finklippta området mellan tee och green. Hole-in-one, kondor, albatross, eagle, birdie, par, bogey, dubbelbogey och trippelbogey är alla olika typer av resultat från bäst till sämst. Utrustningen i golf består av olika typer av järnklubbor, boll, handskar, golfbag, pegs (små träpiggar för att sätta bollen på) samt golfbil vid behov. Järnklubbor finns i olika varianter och har olika funktioner, till exempel finns en driver som man slår långt med och en putter som man puttar med. Golfbanan består av green, tee och fairway som vi pratade om förut och vanligtvis 18 hål som man spelar.

Event och kända golfspelare

Man kan inte prata om golf utan att nämna den amerikanske golfutövaren Tiger Woods. Tiger Woods anses vara en av de absolut mest framgångsrika golfspelare genom tiderna, han har vunnit 79 gånger i PGA Tour (Professional Golfers’ Association) och 40 gånger i European Tour. Sammansatt har han vunnit 65 712 324 amerikanska dollar från PGA-turneringen. Några andra golfspelare, vars namn får äran att delta i denna artikel är: Vijay Singh, Phil Mickelson (Lefty), Davis Love III, Jim Furyk, Ernie Els, Justin Leonard, Nick Price och den svenska stoltheten från Göteborg – Henrik Stenson. Alla spelare som har nämnts finns med i PGA:s lista på spelare med mest intäkter från golf. Som du kanske redan har förstått är PGA den största golforganisationen och ansvarar för PGA-turneringar i USA såsom Ryder Cup, PGA Championship och Senior PGA Championship. European PGA Tour är den organisationen som förvaltar golftävlingar i Europa. Inom PGA finns även några speciella golfevent, ett bra exempel är “The Hyundai Tournament of Champions” där spelsystemet dessutom avviker sig från det konventionella. Avslutningsvis kan vi konstatera att golf är ett långdraget spel som kräver hög tolerans och tålamod. Med lång historia, stora fält, invecklad utrustning och väldigt mycket pengar kan vi konstatera att golf är ett väldigt stort spel som definitivt är värt att prova. Med dem avslutande orden får vi återigen önska dig välkommen!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *