Golfen blev stor i Sverige på slutet av 1980-talet och ännu mer under 1990-talet. Självklart har det medfört en del kända svenska golfspelare. Här ska du få läsa om fem av de bästa i Sverige. Vi börjar med Catrin Nilsmark som inledde sin professionella karriär år 1987, och spelade i 20 år efter det innan hon avslutade sin karriär. Hon har spelat i tävlingar som Ladies European Tour och på LPGA-touren. Catrin Nilsmark vann sammanlagt sex proffstävlingar på 1990-talet. I lagtävlingen Solheim Cup deltog hon sammanlagt 7 gånger. Av dessa var hon kapten över laget två gånger, 2003 och 2005. När hon blev utvald till kapten år 2003 var hon den yngsta någonsin att leda ett lag i cupen. Catrin Nilsmark har efter proffskarriären varit golfkommentator på Viasats golfkanal, men slutade med det år 2017.

Nästa golfspelare du får läsa om är ingen mindre än Helen Alfredsson, som föddes år 1965 i Göteborg. Hon började spela golf som elvaåring, och vann golf-SM som amatör 6 gånger på 1980-talet. 1989 blev hon professionell golfspelare på Europatouren. Helen Alfredsson vann fyra LPGA-segrar, och hon vann även en major (Kraft Nabisco Championship) år 1993. Sammanlagt kammade hon hem över 8 miljoner kronor i prispengar. Helen Alfredsson var med i Solheim Cup inte mindre än åtta gånger under sin karriär. Hon meddelade officiellt i september 2013 and hon tänkte avsluta sin karriär. Utöver dessa framgångar så har Helen Alfredsson tagit emot två utmärkelser för Rookie of the Year, år 1989 av WPGET och 1992 av LPGA. Nu ska vi gå vidare till nästa namn på listan, vem tror du att det kan vara?

Henrik Stenson

Henrik Stenson är den högst rankade manlige svenska professionella golfspelare än så länge. Han blev professionell år 1999, efter att ha spelat golf sedan tolv års ålder. Han har vunnit ett stort antal tävlingar, både inofficiella och officiella. Ett rekord som Henrik Stenson har, är att vara den enda att vinna Race to Dubai och FedExCup samma år, vilket han gjorde år 2013. På sommaren 2016 blev han även den första svensk att vinna en herrmajor när han vann The Open Championship. Han har också blivit utsedd till Årets Golfare hela fem gånger mellan år 2006 och 2016. Henrik Stenson har 11 segrar på Europatouren, 6 segrar i PGA-touren och 3 segrar i Challengetouren. År 2016 tog han silver i OS i Rio de Janeiro. Hans prispengar överstiger 350 miljoner svenska kronor sammanlagt, inte illa eller hur?

Jesper Parnevik

En annan manlig svensk golfspelare som gjort sig ett namn är Jesper Parnevik. Han föddes i Botkyrka 1965. Han blev professionell golfare år 1986 och vann på Europatouren fyra gånger under sina tidiga år. Han största framgångar var dock under år 2000 då han vann två stycken tävlingar på PGA-touren, och rankades som nummer 7 i världen då han var som högst på rankingen. Han har vunnit Europatouren totalt fyra gånger och han har vunnit fem segrar sammanlagt i PGA-touren under sin karriär. Utöver dessa segrar har han även vunnit fyra övriga tävlingar. Parnevik har varit i topp 10 fem gånger i The Open Championship. Under sin karriär deltog han också i en del grupptävlingar och var med och representerade Sverige i dessa. Så han är helt klart en av Sveriges bästa golfspelare.

Annika Sörenstam

Sist men inte minst ska vi berätta om ännu en kvinnlig golfspelare; Annika Sörenstam. Annika föddes år 1970, och blev professionell inom golfen 1992. Annika nämns som en av världens bästa kvinnliga golfare genom tiderna och vi ska tala om varför. 2008 hade hon vunnit inte mindre än 72 segrar på LPGA-touren, varav tio av dem var majors. Från 2000–2005 vann hon som minst 5 tävlingar per år. Åtta gånger har Annika Sörenstam blivit utnämnd till Rolex Player of the Year. År 2005 blev hon den andre spelaren någonsin att vinna samma tävling fem gånger, detta då hon än en gång vann Samsung World Championship. En annan utmärkande sak är att Sörenstam också tävlat i en professionell tävling för herrar. Hon blev 2005 den enda kvinnan som vunnit samma major tre gånger i rad. 2008 avslutade Annika Sörenstam sin professionella karriär.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *