Att börja med en ny sport oavsett vilken, är alltid en utmaning. Ibland dras du kanske med av grupptryck, social samvaro eller tron på att detta verkligen borde passa dig. Det rent generella tipset är att prova minst fem tillfällen, gärna med sällskap eller duktiga ledare och oavsett om det tar emot efter de första två träningspassen, fortsätt även med de sista tre. Det tar några gånger att hitta in i teknik, förstå instruktioner, hitta rätt eller vad sporten nu än går ut på. Kroppen blir bra på det den gör och gör du något för första gången i ditt liv så är oddsen att det skall gå bra första gången väldigt liten.

Golf placeras in i facket dyra sporter och jämställs ofta med ridning och ishockey. Har du lust att prova på att spela golf utan dyra investeringar så har de flesta större golfklubbar möjlighet till både lån eller köp av begagnad utrustning, de har nybörjarkurser och prova-på-tillfällen som är utmärkta att starta sin nya idrottskarriär med. Det handlar helt enkelt om att ge sig själv en chans, en chans att lära sig grunderna och kunna utnyttja sportens fina sidor för att hitta nöjet och sedan utvecklas i takt med sitt intresse. Golf innehar även en social del och har du inte golfande vänner från början, så får du lätt det i de olika sammanhangen runt golfbanan.

Golf ball about to fall into the cup at sunset

Golfklubben som social företeelse

En stor och viktig del i att hålla på med och fortsätta med sin nya sport är att utöver den fysiska och mentala utmaningen och nöjet, hitta en social plats i sporten. Lagmedlemmar, träningskompisar, utflyktskamrater och andra likasinnade. Idrotten förenar människor från jordens alla hörn, den enar kön, åldrar och samhällsklasser runt ett gemensamt intresse. För dig som golfintresserad är det viktigt att hitta en golfklubb där du känner dig välkommen, hemma, och där du hittar ett gott gäng att umgås med runt golfen. Spela ihop, träna ihop, kanske resa till andra banor för att gemensamt hitta nya favoritbanor att spela golf på. En golfklubb att umgås på, äta lunch eller dricka kaffe. Ett nytt favoritställe helt enkelt.

Golfkurs och instruktörer

Som nybörjare bör du lyssna på tipset att anmäla dig och gå en grundkurs på den klubb som passar dig bäst. Prova på och hälsa på de klubbar som finns i ditt område på ett bekvämt avstånd och se vad de har för möjligheter för nybörjargolfare. Här träffar du likasinnade och spelare som är lika nyfikna och oerfarna som du. Tränaren har tid avsatt att verkligen börja från början, visa och demonstrera och handfast hjälpa till att förstå tekniker och grunderna i spelet. Här har du mycket att vinna. Du kommer snabbt underfund med om spelet är något för dig och du lär dig grunderna så att du utvecklas lite fortare till att bli en mer självständig spelare.

Spela, spela och spela lite till

Engagera dig gärna socialt i klubben redan från början. Det är här du hittar dina spelkompisar och det gäller att ha flera olika personer och sällskap att kunna spela med, för som nybörjare är det viktigt att du spelar golf ofta. Spela med så många du kan, olika spelare har olika spelsätt och alla kan ge dig inspiration och kunskap till ditt eget spel. Har du fler golfvänner ökar möjligheterna att någon eller några har möjlighet att spela när du själv har tid. Tveka inte att åka till golfbanan för att träna själv, ibland blir det några slagövningar på ranchen, puttar på greenen och allt är bra träning.

Utrustning för en nybörjare

Mycket av utrustningen som finns för olika sporter försöker man generellt att anpassa för just en specifik sport, men oftast kan du använda generella kläder och produkter från din befintliga garderob. När du har provat, lånat eller kanske hyrt utrustning i form av klubbor och andra tillbehör och fortfarande tycker att det är kul med golf, då är det dags att tänka på att införskaffa ett eget golfset. Ett halvt set kan innehålla 7-8 klubbor och de enklaste och mest nödvändiga är järnklubbor från nummer 5, 6 och 7, en så kallad pitchingwedge, en sandwedge och en putter. Detta är en bra start och några av de mest generella tipsen för att fortsätta din golfkarriär.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *